قصور پزشکی زمانی اتفاق میافتد که یک پزشک متخصص درمانی یا زیبایی در روند کاری خود دچار غفلت به صورت عمدی یا سهوی شود، به عبارتی از انجام یک اقدام مناسب صرف نظر کند یا درمان غیر استانداردی ارائه کند که باعث آسیب یا مرگ بیمار میشود.
اغلب قصور یا سهل انگاری شامل یک خطای پزشکی است. این روند می تواند در تشخیص، دوز دارو، مدیریت سلامت، درمان یا مراقبت های بعدی باشد.
قانون قصور پزشکی این امکان را برای بیماران فراهم می کند تا غرامت را از هر گونه آسیب ناشی از درمان غیراستاندارد درخواست کنند.
استانداردها و مقررات مربوط به قصور پزشکی می تواند در میان کشورهای مختلف، متفاوت باشد.
موارد شکایت در قصور پزشکی
یک خطا، سهل انگاری یا کوتاهی می تواند منجر به شکایت قصور شود.
- از یک بیمارستان، پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی انتظار می رود، استاندارد خاصی از مراقبت را ارائه دهند.
- متخصص در قبال تمام آسیب هایی که بیمار تجربه می کند، مسئول نیست.
اگر بیمار آسیب یا آسیب های را تجربه کند، به دلیل انحراف ارائهدهنده سلامت از کیفیت مراقبتی که معمولاً در موقعیتهای مشابه انتظار میرود، از نظر قانونی پزشک مسئول است.
برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله مشاوره پزشکی قانونی پیشنهاد می شود.

عوامل موثر بر تشخیص قصور پزشکی
به گفته وکلای پزشکی برای اینکه قصور پزشکی در نظر گرفته شود، تعدادی از عوامل باید دخیل باشند که عبارت است از:
ـ عدم ارائه استاندارد مناسب مراقبت: قانون ایجاب می کند که متخصصان امور پزشکی، استانداردها را رعایت کنند.
ـ آسیب ناشی از سهل انگاری است: اگر بیمار احساس کند که ارائه دهنده خدمات درمانی یا زیبایی سهل انگاری کرده؛ ولی هیچ آسیب رخ نداده است، نمی توان ادعا کرد. بیمار باید ثابت کند که سهل انگاری باعث صدمه یا آسیب شده است و بدون اثبات قصور این کار امکان پذیر نخواهد بود.
ـ آسیب باید عواقب مخربی داشته باشد: بیمار باید نشان دهد که آسیب یا آسیب ناشی از قصور پزشکی منجر به خسارت قابل توجهی شده است.
شرایط قصور پزشکی
بیمار آسیب دیده باید نشان دهد که پزشک در ارائه مراقبت سهل انگاری کرده و این سهل انگاری منجر به آسیب شده است. برای انجام این کار، چهار عنصر قانونی باید ثابت شود که عبارت است از:
- وظیفه حرفه ای در قبال بیمار
- نقض وظیفه و سلب مسئولیت
- آسیب ناشی از نقض
- خسارات ناشی از قصور پزشکی
این موارد شامل انجام هیچ کاری می شود، در حالی که پزشکان باید کاری را انجام می دادند، ولی آن را انجام نداده اند. ممکن است این روند یک فعل قصور یا سهل انگاری تلقی شود.
نارضایتی از نتیجه درمان به معنای قصور نیست. قصور فقط زمانی است که قصور و جراحت باشد و قصور موجب ضرر یا صدمه شود، از نظر قانونی مورد پذیرش است.
برای آگاهی بیشتر مطالعه مقاله تفاوت اطلاعات حقوقی با مشاوره حقوقی چیست؟ پیشنهاد میشود.

انواع خطا و قصور پزشکی
نمونه هایی از مواردی که اشتباه یا سهل انگاری می تواند منجر به شکایت شود، شامل موارد زیر است:
- تشخیص اشتباه یا عدم تشخیص
- جراحی غیر ضروری یا نادرست
- عدم سفارش آزمایش های مناسب یا عمل نکردن به نتایج
- پیگیری نکردن
- تجویز دوز اشتباه یا داروی اشتباه
- پس از جراحی، باقی ماندن ابزار در بدن بیمار
- انجام عمل در قسمت اشتباه بدن
- درد مدام بیمار پس از جراحی
- عفونت های بالقوه و کشنده در هنگام بستری بودن در بیمارستان
- وقوع حوادثی مانند آتش سوزی در بیمارستان و خودکشی بیماران در حین بستری
- و…
رضایت آگاهانه
ـ اگر بیمار رضایت آگاهانه از یک روش پزشکی را ارائه نکند، بهداشتی ممکن است پزشک یا ارائه دهنده مراقبت های در صورتی که این روش منجر به آسیب شود، حتی اگر به خوبی انجام شده باشد، مسئول خواهد بود و قصور پزشکی اتفاق افتاده است.
ـ اگر جراح به بیمار اطلاع ندهد که یک عمل شامل 30 درصد خطر از دست دادن اندام است و بیمار یک عضو خود را از دست بدهد، حتی اگر عمل به خوبی انجام شده باشد، پزشک مسئول خواهد بود. این روند ممکن است به این دلیل است که بیمار تصمیم گرفته باشد که در صورت اطلاع از خطرات، تصمیمی برای ادامه درمان نداشته باشد. بنابراین قبل از انجام هر درمان یا جراحی حتما باید بیمار و بستگان درجه یک آن رضایت خود را به صورت کتبی اعلام کنند.

استفاده از مشاوره حقوقی در هنگام قصور پزشکی
موسسه حقوقی پزشکان و وکلای راستین آماده ارائه مشاوره در زمینه طرح دعاوی، تدوین لوایح و دفاعیه در حوزه قصور پزشکی و ارائه خدمات تخصصی در این زمینه به پزشکان و کادر درمان است.
بیماران محترم، می توانید قبل از طرح شکایت از کادر درمان با موسسه حقوقی راستین مشورت کنید. هر اتفاقی که در مسیر درمان رخ می دهد، قصور نیست. برای جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه قبل از طرح شکایت، با ما مشورت کنید.
مشاوره حقوقی با وکلای راستین
موسسه حقوقی پزشکان قانونی و وکلای راستین آماده ارائه مشاوره در زمینه طرح دعاوی، تدوین لوایح و دفاعیه در حوزه قصور پزشکی و ارائه خدمات تخصصی در این زمینه به پزشکان و کادر درمان است.
10 thoughts on “قصور پزشکی چیست؟”